Treeniä ei pidä lopettaa äkillisesti, vaan pikkuhiljaa palautellen. Tehosta lihasten palautumista juomalla reippaasti vettä. Mikäli tunnet paikallista kipua treenin jälkeen lihaksissa, on kylmäpakkaus hyvä välitön hoito. Myös venyttely on loistava tapa palauttaa kiristyneitä lihaksia.
Miksi stressistä palautuminen on tärkeää?
Palautuminen on tärkeä osa, koska kuormituksen (sekä fyysinen että psyykkinen) vastapainoksi kehon pitää rauhoittua, jotta palautuminen voi käynnistyä ja keho pääsee taas tasapainoiseen tilaan. Päivän aikana tehdyt asiat nostavat vireystilaamme ja aiheuttavat stressireaktion kehossa.
Kauanko kestää palautua treenistä?
Useimmiten lihakset palautuvat treeneistä 1–3 päivän kuluessa. Vasta sen jälkeen lihasta kannattaa treenata uudestaan, jotta lihas saa tarpeeksi aikaa palautumiseen ja sen myötä voi varmistaa turvallisen ja nousujohteisen treenaamisen. Lihakset kasvavat levossa, eivät liian kovassa treenissä.
Mitä on aktiivinen palautuminen?
Aktiivinen palautuminen tarkoittaa kehon ja mielen aktiivista huoltamista treenien välissä ja kuntoa ylläpitäviä kevyitä harjoituksia. ”Passiivinen palautuminen kuten hieronta, kylvyt, kinesioteippaus ja rentoutusharjoitukset palauttavat ilman omaa ponnistelua. Aktiivinen palautuminen on toimeliaisuutta.
Mikä on palauttava treeni?
Palauttava harjoittelu
Usein kevyt treeni edesauttaa palautumista paremmin kuin pelkkä lepo. Pitkät kevyellä kuormalla tehdyt sarjat ovat monesti parasta terapiaa. Palauttava harjoitus on parasta tehdä viimeistään 24 tuntia kovan treenin jälkeen.
Mitä syödä palautumiseen?
Proteiinia palautumiseen
– Palautumisen kannalta on tärkeää saada proteiinia mahdollisimman nopeasti. Tähän tarkoitukseen hyviä ovat proteiinipirtelöt ja patukat. Puolentoista tunnin sisään kannattaa syödä kunnon ateria, joka sisältää hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa, personal trainer Frankie Holah sanoo.
Mikä auttaa palautumiseen?
Hyviä keinoja edistää palautumista
Muista venytellä treenien jälkeen. Rankan salitreenin vastapainoksi kannattaa ottaa treeniohjelmaan esimerkiksi syvävenyttely, jooga tai pilates. Näin kehosi saa monipuolisesti kaikenlaista liikuntaa ja tasapaino säilyy.
Mikä estää palautumisen?
Oikeanlainen treenisykli. Liian usein tehtävä, samaan lihasryhmään kohdistuva treeni voi estää palautumisen. Yleisenä nyrkkisääntönä on hyvä pitää 48-72 tunnin sääntöä. Tällä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi jalkalihastreenien välillä tulisi olla vähintään 48-72 tuntia ennen kuin jalkatreeni tehdään uudestaan.